Informatie over een eiwit hemoglobine

Hemoglobine, wordt ook wel HB genoemd. Het is een eiwit die je bloed als het ware maakt. Het eiwit bevind zich in de rode bloedcellen. Dit eiwit zorgt voor de gasuitwisselingen binnen ons lichaam. Als je een afwijkende waarde hebt van hemoglobine heeft dit vaak betrekking op bloedarmoede. Dit merk je wanneer je wat vermoeid bent. Vaak heeft dit te maken met dat je een tekort hebt aan een bepaald soort vitamine. Het eiwit bestaat eigenlijk uit 4 verschillende moleculen. Daarbij zijn er 2 bij 2 gelijk, qua molecule.

Een soort van ziekte die wel eens voorkomt met dit eiwit is hemoglobinopathie. Het heeft dan te maken met een lichte bloedarmoede. De ziekte is vaak zeer ernstig en gebeurt meestal direct na de geboorte. Vaak zonder kans van definitieve genezing. Je zult er meestal voor in therapie moeten gaan. Het gaat dan ook om bloedtransfusies en dergelijke medische ingrepen.

Als het gehalte van de hemoglobine van het bloed niet volgens de regels is, dus abnormaal laag is, kan het bloed uiteindelijk niet voldoende zuurstof transporteren. Zoals we al eerder hebben vermeld wordt dat bloed armoede genoemd. Wilt u meer informatie? Klikt u dan op een van de links. Dan komt u op een website terecht waar er veel over dit onderwerp staat.

Comments are closed.